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Ref. No.: 13-0023 

Dear Mr. Vance: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your January 16, 2013 letter requesting clarification of the marking of 
packaging under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). 
Specifically, you seek clarification of§ 178.503(a)(6), which stipulates that a packaging 
must be marked with the last two digits of the year of manufacture. It is your understanding 
that that the "year of manufacture" is the year that packaging is produced; whereas, it is your 
customer's understanding that "year of manufacture" is the year that the hazardous materials 
are placed in the packaging. 

Your understanding is correct. Year of manufacture, as referenced in§ 178.503(a)(6), and 
indicated in the certification marking, is the year in which the packaging is produced. With 
combination or composite packaging, the year of manufacture may be the year in which the 
packaging is produced or the year in which the packaging is assembled (i.e., inner 
packagings such as liners or forms are placed in the outer packaging). "Packaging" is 
defined in § 171.8 as a receptacle and any other components or materials necessary for the 
receptacle to perform its containment function in conformance with the minimum packing 
requirements of the HMR. "Package" is defined in§ 171.8 as a packaging plus its contents. 
Section 178.503 pertains to marking of"packagings" not "packages." 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Sincerely, 

Robert Benedict 
Chief, Standards Development 
Standards and Rulemaking Division 
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~~ 
American Ordnance 

January 16, 2013 

Mr. Charles E. Betts 
Director, Standards and Rulemaking Division 
U.S. DOT/PHMSA (PHH-10) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Betts, 

American Ordnance LLC 
Iowa Army Ammunition Plant 
17575 Hwy 79 
Middletown lA 52638-9701 

(319) 753-7114 
info@aollc.biz 

We have a customer giving us an interpretation of 178.503(a)(6), which does not match my understanding of the 
regulation. 

It is my understanding the year of manufacture means when the container is initially produced. Our customer, 
who accepts responsibility for certifying the packaging, believes the year of manufacture is when the hazardous 
materials are placed in the container. Our customer provides us a drawing illustrating the container filled with 
the hazardous material and indicating the location of the POP marking. Our customer feels this drawing defines 
the configuration to which the term "manufacture" applies [178.503(a)(6)]. 

An example would be we receive from a vendor a container initially produced in 2012. In 2013 we load the 
container with the inner pack and hazardous material. We believe the POP marking should have "12" as the year 
of manufacture and our customer feels the container is not complete until fully loaded and the POP mark should 
have "13" as the year of manufacture. Please clarify the correct year of manufacture to mark on the container. 

Thank you in advance for your assistance. 

Sincerely, 

~;;;?~£~--~~-
T. Bradley Vance 
Traffic Manager 
American Ordnance LLC 
Phone: (319) 753-7408 
Cell: (319) 572-0342 
Email: bvance@aollc.biz 


